Priser i: 
På svenska In English
  |  
 
 
 

Om materialen

Smyckes vård

Skydda alltid dina smycken från skarpa stötar, repor, kemikalier, solsken, kyla och hetta. Undvik att använda ringar i samband med städning, trädgårdsarbete och sport aktiviteter, rengör dina smycken regelbundet och undvik att simma med smycken på i bassänger med klor i.

Silver - Tänk på att ta av dig dina smycken när du duschar, diskar, sover, sportar och i andra fall när de riskeras att skadas. Parfymer, lotion och andra produkter kan påskynda oxideringen av smyckena. Ta därför på smycken sist, efter parfym och lotion.

Rengöring - Silversmycken kan oxidera med tiden och behöver därför rengöras. Man kan doppa smyckena i silverputsmedel eller putsa för hand med en putstrasa.

Förvaring - Om du när du inte använder dem förvarar silversmycken i förslutningsbara plastpåsar, så skyddas de från oxidering och kommer att hålla sig blanka längre

Sötvattenpärlor - Pärlor är känsliga för stark hetta, kyla och kemikalier. Mår bäst av att förvaras separat och bör inte ligga på vadd eller bomull då förstörs lystern. Förvara inte pärlor i plastpåsar.

Bärnsten - Bärnsten mår bra av att användas, och rengörs bäst i ljumt vatten och lite diskmedel, efter rengöring ska man smörja in bärnstenen i vegetabilisk olja. Parfym och hårspray kan få bärnstenen att tappa sin lyster.

Swarovski kristall - Vi rekommenderar att tvätta Swarovski kristaller för hand i ljummet vatten med milt diskmedel. Skölj sedan i rinnande vatten och torka med en luddfri trasa. Använd inga starka rengöringsmedel eller medel som innehåller slipmedel eller fönsterputs

http://www.swarovski.com

Ädelstenar -En del stenar (t.ex. pärlemor) tål inte silverputsmedel och bör därför rengöras i tvål och vatten eller med en putstrasa.  Ädelstenar som skadas av solljus är: ametister blir blekare, Aventurin tappar färgen, Rosa kvarts blir blekare

 

Material

Sterling silver - Alla våra smycken tillverkas i 925-sterling silver, vilket betyder att silvret innehåller 925 tusendelar silver (92,5%), resten är koppar. Detta är den vanligaste halten silver som används till smycken idag. Alla silversmycken vi säljer är nickelfria.

Glasfusing - Glasfusing är glas som smälts samman, denna teknik använder vi för att göra vackra och effektfulla smycken. Tekniken att smälta samman glas har sitt ursprung i det gamla Egypten.

Alla upphängningar till våra glasfusing hängen är gjorda av äkta 925-sterling silver

Glaspärlor/Lampworks - Lampworks är konstnärliga glaspärlor som ofta är handgjorda tillverkade över öppen flamma. De kan ha olika färger och former och tar längre tid att skapa och blir därför dyrare än maskingjorda glaspärlor. Är en stor konstnärsform i USA, Italien och England. En pärla kan kosta upp mot några hundra kronor. I Indien och Kina finns billigare lampworks som ofta är kopior på designpärlor

Sötvattenpärlor - Odlas genom att man för in ett främmande föremål i musslan, den börjar sedan linda in det i pärlemor för att skydda sig.

Zirkon - ett mycket hårt material (hårdhet 7 ½). Tack vare sin hårdhet klarar zirkon av mycket höga tryck och temperaturer samt har en hög motståndskraft mot vittring och erosion. Zirkon används även som smyckessten, ibland som ersättning för diamant.

Cubic zirkonia syntetisk Zirkon

Bergkristall - en klar variant av mineralet kvarts och används inom smycketillverkning där den bland annat ersätter diamant. Månadssten för april.

Ametist - en purpur- till violettfärgad variant av kvarts. Vanligast förekommande i Brasilien. Månadssten för februari.

Turkos - blått- till grönfärgat kryptokristallint. Turkos fyndigheter är sällsynta och de finare är dyrbara. Har används till smycken och dekorativa inlägg under flera tusen år. Månadssten för december.

Onyx - en vulkanisk glasart, och en beteckning för olika typer av stenar. Månadssten för februari.

Hematit - även kallad blodstensmalm eller järnglans är en rödaktig järnoxid som är omagnetiskt. Hematit är också en vanlig järnmalm som bryts i bl.a. Kiruna.

Lapis lazuli - en bergart som ursprungligen användes för att tillverka färgpigmentet Ultramarin, numera används den mest till smycken. Månadssten för september

Aventurin - en kvarts och finns i Brasilien, Chile, Indien, Sovjet, Spanien. Månadssten för augusti.

Tigeröga en kvarts som bryts i Sydafrika, Sydostasien och Västaustralien. Färgen är gul med gyllenbruna ränder och stenen får en guldlyster när den poleras. Namnet har stenen fått precis som det låter, från sin likhet med ett tigeröga. Ta hand om tigeröga genom att skydda stenen från repor, hårda slag och stora temperaturförändringar. Tigeröga motverkar högt blodtryck och sägs ge skydd under resor och stärker självförtroendet. En alternativ månadssten för November.

Pärlemor  - det regnbågsskimrande inre skiktet eller manteln av musslor. Pärlemorns skimrande lyster har gjort den populär som dekorationsmaterial i smycken. Månadssten för juni.

Bärnsten - ett samlingsnamn för flera fossila hartser avsöndrade som kåda av träd. Förekommer i oregelbundna klumpar eller i form av droppar och kan innehålla fossila rester av växter och insekter. De är vanligtvis alltifrån ljusgula till mörkt brunröda i färgen, men kan även förekomma i färgerna svart, grön, violett, mjölkigt vit eller blå-svart. Den förnämsta bärnstensfyndigheten är från södra Östersjön, bildades under äldre tertiärtid då det i norra Europa fanns subtropiska skogar. Bärnsten kan vara allt från 20 till 300 miljoner år gammal, och den från Östersjön är från 30 - 50 miljoner år gamla träd. För att kontrollera om det är äkta bärnsten, kan man placera bärnstenen i ett glas kranvatten blandat med 2 msk salt om det är äkta kommer bärnstenen att flyta. Bärnsten är ett mjukt och sprött material som vid tryck lätt brister, plastimitationer är mer elastiska. Bärnsten är så lätt att den med bara vågornas kraft kan kastas upp på stranden från havsbotten. Den betraktas som ädelsten och används till prydnadsföremål och smycken ända sedan stenåldern.

  

 

Månadsstenar

Januari - Granat, Rosenkvarts

Februari - Ametist, Onyx

Mars - Akvamarin, Heliotrop

April - Bergkristall, Diamant

Maj - Hematit, Smaragd

Juni - Pärlemor, Månsten, Pärla

Juli - Karneol, Rubin

Augusti - Aventurin

September - Lapis lazuli

Oktober - Opal, Turmalin

November - Tigeröga, Topas

December - Turkos, Zirkon 

 

Stjärntecken stenar

Vädur (21 mars - 19 april) - Granat

Oxen (20 april - 20 maj) - Onyx

Tvillingarna (21 maj - 20 juni) - Citrin

Kräftan (21 juni - 22 juli) - Bärnsten, Karneol, Pärlemor

Lejonet (23 juli - 22 aug.) - Lapis lazuli

Jungfrun (23 aug - 29 sept.) - Akvamarin

Vågen (23 sept. - 22 okt.) - Jade, Krysopras

Skorpion (23 okt. - 21 nov.) - Hematit, Malakit

Skytten (22 nov. - 21 dec.) - Turkos

Stenbocken (22 dec -19 jan) - Hematit

Vattumannen (20 jan - 18 feb) - Rosenkvarts, Ametist, Bergkristall

Fiskarna (19 feb. - 20 mars) - Ametist, Turkos, Pärla


PayPal Logo
PayPal Acceptance Mark